Kim om säsongen 2023: När säsongen är slut vill jag känna att jag hör hemma i GP-serien!

Speedwaysäsongen 2023 har börjat rulla igång. Igår var det premiär i polska ligorna och förra veckan var Kim i sportens stornation på ett träningsläger tillsammans med sina klubbar Landshut samt Rospiggarna.

 

”- Jag har varit igång och kört lite. Vi hade ett träningsläger i Polen förra veckan med Landshut samt Rospiggarna. Det kändes skönt att komma igång igen och för första gången den här säsongen köra mot andra under lite träningsheat. Det kändes som jag fick känna vart jag står någonstans och jag fick även tillfälle att testa lite nya grejer som fungerade bra. Uppladdningen inför säsongen har gått bra. Jag har gjort som vanligt och tränat samt kört mycket enduro för att hålla igång motorcykelkörandet så mycket jag kunnat. Samtidigt har det varit väldigt mycket med planeringen inför speedwaysäsongen som gjort att jag inte hunnit träna så mycket enduro fast jag har kört lika många tävlingar som vanligt. Jag tycker jag har gjort framsteg även där och det är ett bra kvitto på att jag är i bra åkform.”

 

I samband med årets speedwaysäsong kommer en mångårig dröm att gå i uppfyllelse. Efter att ha stått för en av karriärens bästa insatser hittills den 20 augusti förra året började en ny historia skrivas för Kim. Den att efter många års kämpande äntligen få köra VM.

 

”- Det är ett mål jag har haft i många år att ta mig till VM så det blir givetvis en viktig säsong för mig. Jag har gjort allting för att ta mig dit och har gjort det på egen maskin. Just det gör att jag inte får glömma bort att njuta lite också. Jag får inte glömma bort allt hårt slit jag har gjort för att komma hit. Jag ska försöka ta det som att jag verkligen ska lära mig en massa i år. Det ska inte bara vara kniven mot strupen hela tiden. Egentligen är grunden att jag vill kunna njuta av det men det gör jag också när jag presterar. När säsongen är slut vill jag känna att jag hör hemma i GP-serien. Det kommer vara svårt att känna det redan i första tävlingen och det gäller att jag får hålla mig hel hela säsongen för att kunna vara med och köra alla tävlingar för att lära mig under vägens gång och bli bättre. Jag har visserligen mött de andra förarna i ligorna men det blir en annan sak när det är VM för då taggar alla till lite extra. Man möter världens bästa förare på en och samma gång så det blir lite annorlunda. Jag är ödmjuk inför uppgiften och kommer åka till varje tävling och göra allt jag kan för att ta så mycket poäng som möjligt. Jag hoppas även att det gynnar mig att jag har den erfarenheten och kunnandet av sporten som jag har. Nu besitter man en hel del rutin och kan utvärdera saker på ett helt annat sätt än vad jag gjorde för några år sedan. Jag vill känna att jag tar steg både som person och förare under hela året. Det känns som jag har allting att vinna och ingenting att förlora.”

 

Ytterligare en ny sak i år är att Kim har byggt ett team runt om sig. Efter att det alltid har varit han och pappa Tommy Nilsson som skött allting består teamet nu även av mekanikern Bartek Sav, partneransvariga Klas Skoog, matchkoordinatorn Tobias Löwdin samt webmastern Isac Björkholm.

 

”- För att kunna klara av en GP-säsong har jag varit tvungen att göra en hel del förändringar. Stora skillnaden är att jag har tagit lite mer hjälp runt om mig efter att det alltid varit jag och farsan som skött om allting. Sen är jag en person med kontrollbehov men jag kommer inte stå och tvätta mina egna cyklar som jag har gjort under hela karriären. Jag vill kunna släppa speedwayen några minuter om dagen något jag märkte av förra året. Det blev väldigt mycket för mig ifjol då vi flyttade i samma veva som jag skrev kontrakt med Landshut och inte hade förberett för det. Det blev för mycket som hände mitt under säsongen som inte var tänkt från början vilket jag även märkte av på banan då det blev tuffare att prestera. I år kommer jag försöka fokusera mer på mitt välmående och få lite mer tid med familjen än vad jag haft tidigare.”

 

”- Jag kommer ha grejer både hemma i Oxelösund samt hos farsan i Vega sen har jag även ett garage i Polen där allting står just nu. Sen är planen att jag ska ha samma grejer hela tiden och att bussen kommer åka mellan städerna. Jag vet inte hur många tusen mil som bussen kommer gå men det lär bli en del. Det är bara när jag inte hinner mellan som jag kommer vara tvungen att ha grejerna ståendes på ett särskilt ställe så även där blir det ett lite annat upplägg men jag har ordnat så jag kommer ha fem cyklar för att kunna ställa undan någon om det skulle vara så att jag inte hinner mellan ställena.”

 

Den stora förändringen som VM-serien innebär var också en avgörande del i Kims val att förlänga med samtliga klubbar som han körde för ifjol. Under årets säsong kommer Kim köra för Rospiggarna i BAUHAUS-ligan, Griparna i Allsvenskan samt Landshut Devils i polska andraligan 1.Liga.

 

”- Det var flera klubbar som var intresserade och jag funderade hit och dit på vad jag skulle välja men i slutändan kände jag att det blir så stora förändringar med GP:t ändå. Sen hade jag aldrig valt det här upplägget om jag inte hade trivts och det är ändå ett koncept som gjorde att jag kunde kvala in till VM. Det känns rätt att ta det säkra före det osäkra för GP:t blir en stor förändring nog.”

 

Till årets säsong gör det klassiska lag-VM-konceptet comeback. Under sista veckan i juli kommer Sverige tillsammans med åtta andra länder göra upp om den åtråvärda titeln något som Kim är väldigt sugen att få köra för.

 

”- Att bli uttagen till lag-VM är ett mål jag har. Det blir det gamla lagschemat vilket jag tycker är roligt då det blir mer av en nation och inte bara ett par. Jag tror det kommer skapa ett större intresse i länderna när det blir flera förare som gör upp om titeln. I ligorna är målet att höja mitt snitt i alla serier som jag kör i. Det är ändå det som avspeglar min prestation då det är det mesta av säsongen. Sen satsar jag givetvis på att vinna den individuella SM-finalen. Jag tycker jag gjorde en väldigt bra final ifjol men det är de små marginalerna som avgör och det är jag fullt medveten om. Det gäller att ha sin dag när det väl gäller sen får vi se hur långt det räcker. Men jag har redan de andra medaljerna så det vore fel att inte säga att jag satsar på ett guld.”

 

Idag, söndag 9 april, drar tävlingssäsongen i speedway igång för Kim när hans Landshut Devils möter nykomlingarna i polska andraligan, PSZ Poznan. Trots en annorlunda uppladdning ser han fram emot dagens säsongspremiär.

 

”- Jag ser fram emot säsongspremiären. Tyvärr har jag inte kunnat köra som planerat denna vecka på grund av sjukdom och jag har fått fokusera på att kurera mig för att ha så mycket ork som möjligt till tävlingen. Jag hoppas på en stor förbättring och att kroppen är med mig under dagens tävling.”

 

Laguppställningar till dagens match:

PSZ Poznan: 1) Adrian Cyfer, 2) Aleksandr Loktaev, 3) Antonio Lindbäck, 4) Adrian Gala, 5) Jakub Martyniak, 6) Karol Zupinski, 7) Kacper Teska

Landshut Devils: 1) Kai Huckenbeck, 2) Erik Riss, 3) Kim Nilsson, 4) Lukas Baumann, 5) Dimitri Bergé, 6) Erik Bachhuber, 7) Norick Blödorn

0
Feed

Lämna en kommentar