Positiva besked efter kraschen i Mariestad!

Årets speedwaysäsong har oturligt nog varit kantad av flera skador. I början av säsongen var Kim inbladad i en krasch vilket ledde till att han har varit tvungen att ta kortare uppehåll under tävlingsperioden på grund av den handskada han ådrog sig. En olycka kommer sällan ensam och för nästan två veckor sedan var Kim med om en otäck krasch när hans Griparna mötte Örnarna borta i Mariestad. Tio dagars läkeprocess har nu börjat ge resultat och förhoppningen är att vi snart får se honom tillbaka på banan igen.

 

”- Det var i sista heatet allting hände. Jag låg i ledningen men på tredje varvet mitt i svängen gick jag i ett spår och fick världens res på cykeln. Jag försökte klara mig ur det men det gick inte. När jag landade slog jag ner så pass hårt med framhjulet att det vek sig vilket gjorde att jag flög framlänges och slog i bröstet. Jag landade på huvudet och med axeln rakt ner på banan. Först väntade jag på att få tillbaka andan igen och försökte därefter sätta mig upp men efter bara ett par sekunder kände jag enorm smärta i både nacken och ryggen och förstod då att allting inte stod rätt till. När jag låg där funderade jag mycket på vad det kunde vara och på hur lång tid det skulle ta innan jag kunde komma tillbaka. Jag har skadat nacken en gång tidigare och den gången tog det tre månader innan jag var tillbaka. Skulle det ta lika lång tid den här gången hade säsongen tagit slut där och då.”

 

Domaren valde att frysa det femtonde heatet och matchen var därmed avslutad. Kims Griparna vann med 46-44 men för honom väntade nu färd till Skövde sjukhus för vidare kontroller.

 

”- Direkt efter matchen fick jag lämna banan med ambulans. Jag var tvungen att ligga hela stilla och titta rakt upp från när vi lämnade banan fram till elva på förmiddagen dagen därpå utan att varken äta eller dricka. På sjukhuset fanns det inga nack- och ryggexperter på plats så det var svårt för övriga doktorerna att fatta ett beslut och det var också därför jag fick ligga kvar så pass länge innan specialisterna kom på morgonen. När det hade gått igenom allting hade de ett möte om hur de skulle gå vidare. Tack och lov klarade jag mig rätt bra. Jag fick en nackkrage och kunde sedan sätta mig upp och äta för första gången på ett halvt dygn. Anledningen till att jag inte fick äta var ifall de hade behövt operera men det behövdes inte. Senare samma dag kunde jag lämna sjukhuset och bege mig hem igen."

 

Tio dagar har nu gått sedan Kim lämnade sjukhuset och återvände hem till Oxelösund. Sedan dess har det varit en intensiv läkningsprocess med flera doktorer inblandade. Allt för att snabbt kunna bli bra och vara tillbaka på cykeln igen.

 

”- Det har inte varit någon återkoppling än så länge men jag har varit i kontakt med andra doktorer och gjort ytterligare röntgen för att se hur läget är. Jag kör laserbehandling varje dag för att både påskynda läkningen samt hjälpa till mot smärtan sen har jag övningar som jag gör för att bibehålla rörligheten och stärka upp rätt muskler. Det blir bättre och bättre och just nu är det inte nacken som är det största problemet utan det är resten av kroppen som fick sig en snytning. Det jag känner av mest är revbenen, ryggen, bröstet och axeln men annars handlar det mest om tiden. Det behövs tid för att läka och går inte att trolla med allting. Innan man visste hur det låg till tänkte jag det värsta att nu blir det tre månader borta från speedwayen och vad händer då med årets säsong som är lite extra speciell för mig då jag kör VM. Nu såg det däremot bättre ut än förra gången jag skadade nacken och nyligen fick jag positiva svar av en läkare som jag känner som också är kunnig inom motorsporten. Beskeden jag har fått är att det inte bör vara några större problem med nacken ifall jag skulle vurpa igen och att jag egentligen känner efter själv när jag kan vara tillbaka. Sen är nästa fråga om jag klarar av att köra mer men det siktar jag på att göra."

 

För Kim finns det däremot en tävling han siktar lite extra att kunna vara tillbaka till nämligen den sjätte deltävlingen av årets VM-serie som avgörs redan nu på lördag i Målilla.

 

”- Målet är att att träna i mitten av veckan men jag tänkte köra GP-tävlingen i Målilla. Jag är bestämd på att köra men vill känna efter först så allting fungerar och det vet jag inte förrän jag har testat. Prognoserna jag har fått säger att det kommer ta sex till åtta veckor innan jag blir helt återställd men att jag bestämmer själv när jag väljer att köra igen. Efter lördagens GP är tanken att köra i ligorna igen men det beror på hur det känns efter helgen. Det vore väldigt typiskt att missa en GP-tävling hemma i Sverige!”

 

Foto: Tore Johansson

0
Feed

Lämna en kommentar